czwartek, 24 października 2013

Zawstydzona karkówka w towarzystwie selera i pora

Kolejny przepis na karkówkę - tym razem duszona. Wychodzi bardzo soczysta i mięciutka z doskonałym smakiem. Polecam każdemu wielbicielowi tego mięska:)

Zawstydzona karkówka w towarzystwie selera i pora

- 4 kotlety z karkówki
- 4 solidne łyżeczki ćwikły z chrzanem
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 duża biała część pora
- 1 małe jabłko lub pół dużego
- sól, pieprz, odrobina curry do smaku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Karkówkę myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem i curry. Układamy na blasze. Każdy kotlet smarujemy ćwikłą z chrzanem. Selera i pora kroimy w cieniutkie kawałeczki i całość układamy na karkówce. Jabłko myjemy i kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywkach. Całość troszkę jeszcze solimy i polewamy oliwą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu , bez termoobiegu 180C) i pieczemy około godziny, po czym zdejmujemy folię i jeszcze z 10 minut dopiekamy.



8 komentarzy: