środa, 23 października 2013

Diabelskie spaghetti

Nie mała gratka dla miłośników ostrzejszych potraw. Danie specjalnie przygotowane pod gusta mojego męża, choć według niego mogło być ostrzejsze. Musicie sami ocenić- zapraszam pięknie.

Diabelskie spaghetti

- 200g makaronu pełnioziarnistego spaghetti
- 300 g mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 1 puszka pomidorów (450g)
- 2 łodygi selera naciowego
- pół czerwonej słodkiej papryki
- 2 małe lub jedna duża papryczka czerwona chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz ziołowy, cząber, bazylia do smaku


Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajcie, że ma być ugotowane al dente. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę, seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki . To samo robimy ze słodką papryką. Chili kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i cieniutko kroimy w kosteczkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Wszystko smazymy jakieś 5 min po czym dodajemy mięso i dalej smażymy. Kiedy mięsko będzie prawie gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.



8 komentarzy:

  1. Pyszny obiad! Właśnie przed chwilą dowiedziałam się, że dzisiaj jest Święto Makaronu :) Trafiłaś z daniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos dla mnie żeby mi troche morde wypaliło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karol mówi,że to takie ostre nie jest - dla mnie bardzo - może by Ci tak nie wypaliło;)

      Usuń
  3. coś dla mojego męża on lubi jak mu wypala pycho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mój też lubi :) Mężowie chyba tak mają :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Ostre, czyli dla mnie. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń