Nie mała gratka dla miłośników ostrzejszych potraw. Danie specjalnie przygotowane pod gusta mojego męża, choć według niego mogło być ostrzejsze. Musicie sami ocenić- zapraszam pięknie.
Diabelskie spaghetti
- 200g makaronu pełnioziarnistego spaghetti
- 300 g mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 1 puszka pomidorów (450g)
- 2 łodygi selera naciowego
- pół czerwonej słodkiej papryki
- 2 małe lub jedna duża papryczka czerwona chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz ziołowy, cząber, bazylia do smaku
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajcie, że ma być ugotowane al dente. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę, seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki . To samo robimy ze słodką papryką. Chili kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i cieniutko kroimy w kosteczkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Wszystko smazymy jakieś 5 min po czym dodajemy mięso i dalej smażymy. Kiedy mięsko będzie prawie gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pyszny obiad! Właśnie przed chwilą dowiedziałam się, że dzisiaj jest Święto Makaronu :) Trafiłaś z daniem!
OdpowiedzUsuńHahahah - udało mi się :) Choć raz:)
UsuńCos dla mnie żeby mi troche morde wypaliło :D
OdpowiedzUsuńKarol mówi,że to takie ostre nie jest - dla mnie bardzo - może by Ci tak nie wypaliło;)
Usuńcoś dla mojego męża on lubi jak mu wypala pycho:)
OdpowiedzUsuńNo mój też lubi :) Mężowie chyba tak mają :) Pozdrawiam:)
UsuńOstre, czyli dla mnie. Dziękuję
OdpowiedzUsuńProszę bardzo - smacznego życzę i pozdrawiam :)
Usuń