czwartek, 17 października 2013

Pierogi z ziemniakami i kapustą

Uwielbiam pierogi. Swoją drogą zastanawiam się, czemu ich jeszcze nie zamieszczałam do tej pory na blogu. Może dlatego, że wydawało mi się, że pierogi umie robić każdy. Jednak niedawno przekonałam się, że to nie do końca prawda. Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na ciasto do pierogów - jest bardzo delikatne i elastyczne. Farsz jest także moim pomysłem zainspirowanym przez Ulę i Izę z Przyślij Przepis. Zapraszam do wypróbowania przepisu bo warto :)

Pierogi z ziemniakami i kapustą

Ciasto:
-  300g mąki + do podsypania
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
-szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli

Farsz:
- 400g kiszonej kapusty
- 6 ugotowanych  i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
- 12dkg boczku wędzonego
-1 łyżka papryki czerwonej słodkiej w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju

Na początek przyrządzamy farsz. Kapustę tniemy na kawałki.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, Boczek kroimy w małą kosteczkę. Podsmażamy go na oleju boczek, aż wytopi się tłuszcz - wtedy dodajemy kapustę. Smażymy do miękkości, po czym dodajemy paprykę i mieszamy. Teraz dodajemy ziemniaki i znów mieszamy - przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto.  Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy.  Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 55 pierożków.




6 komentarzy:

  1. Piękne :))
    Ja własnie zagniotłam ciasto na pierogi z miesem :) Dziś uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o dziwo najlepsze ciasto na pierogi to te bez dodatku jajek, a w wersji wegańskiej mąka i gorąca woda, wychodzi mięciutkie jak marzenie :))
    Gucia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze rzeczy nie potrzebują wielu produktów - kiedyś widziałam jak Magda Gessler pokazywała jak zrobić ciasto na pierogi i ono było właśnie bez jajek...na szczęście ja nie jestem weganką i zjadam sobie jogurcik ;)

      Usuń
  3. no chyba właśnie u Ciebie znalazłam ten farsz, który tak mi smakował jak byłam na wczasach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował bo to mój wymyślony - nam baaardzo smakował :D

      Usuń