piątek, 18 października 2013

Babka imbirowo-gruszkowa

Pyszna, prosta i szybka babka. Nie wymaga wiele zachodu wykonanie jej a teraz w sezonie gruszkowym jest cudownym dopełnieniem popołudniowej herbatki lub kawki.

Babka imbirowo-gruszkowa

- 200g miękkiego masła
- 175g cukru
-175g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki imbiru
- 450g pokrojonych w plasterki gruszek.


Wszystkie składniki prócz gruszek miksujemy na gładką masę. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Formę  malutką z kominkiem ( lub tortownicę 20 lub 22cm) smarujemy tłuszczem . Na spód układamy gruszki a na nie wylewamy ciasto. Pieczemy w 160C ( z termoobiegiem - bez termoobiegu180c) przez około 40 min. Ja dodałam po wszystkim  z braku czasu gotową polewę ale możecie posypać cukrem pudrem lub rozpuścić czekoladę.



2 komentarze:

  1. Witaj :)
    Uwielbiam imbir, zatem przepis idealny dla mnie, dziękuję :)
    Pozdrawiam ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń