poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Sałatka z selerem, szynką i winogronami

Czasem bardzo chce się zjeść Coś- najlepiej, żeby owo coś było szybkie, smaczne i nie wymagało dużo pracy ani jakiś szczególnych składników. Takie "Coś" pod postacią przepisu na pyszną sałatkę niosę Wam w darze. Taka sałatka działa odprężająco nie tylko podczas procesu przygotowywania ale także podczas jedzenia. Dobrze sprawdza się występując w menu na imprezy wszelkiego rodzaju. Może nie jest do końca zdrowa - bo jednak trochę majonezu jednak jest ale poza tym.....Sprawdźcie sami ;)

Składniki:
- 30 g selera w korzeniu
- 2 duże pomidory
- 4 duże jajka kurze ugotowane na twardo
- 150g szynki konserwowej
- ok.3 łyżek majonezu
- winogrona - taka spora garść
- sól, pieprz

Seler obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach ( tak , jak do ogórków). Jajka obieram i kroję w drobną kostkę lub przeciskam przez krajalnicę/gilotynę.  Pomidora myję , pozbawiam białej części i kroję w grube plastry. Szynkę kroję w cienkie paseczki. Winogrona myję i przekrajam na pół.
Sałatkę składam w następujący sposób: jajka mieszam z selerem i to jest 1 warstwa. Na to układam plastry pomidora. Pomidora doprawiam według uznania solą i pieprzem. Na pomidora kładę szynkę. Wszystko przykrywam pierzynką z majonezu. Na wierzch układam połówki winogron. Wkładam do lodówki i pozwalam , żeby wszystko miało szansę się dokładnie ze sobą " zapoznać". Daję na to ok. 2 godzin.
Nie jest rzeczą prostą dla mnie zrobić zdjęcie sałatce - wynik mojej próby Wam przedstawiam - jeśli ktoś umie lepiej czekam na propozycje ( oczywiście ze zrobionym zdjęciem swojej potrawy bo na sucho to każdy potrafi ;) ) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz