Sezon na cukinię trwa. Na moim blogu znajdziecie dużo przepisów na dania z cukinią , gdyż bardzo lubimy w domu to warzywo. Wciąż jednak szukam nowych pomysłów na wykorzystanie tego cudownego daru natury. To danie zostało stworzone z resztek, jak wiele dań w moim domu - w końcu filozofia zero waste zobowiązuje ;) Kotleciki są chrupiące z zewnątrz a delikatne i rozpływające się w ustach wewnatrz. Jeśli nachodzi Was ochota na kotlety a nie do końca jesteście przekonani do mięsa - zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Z podanych składników wyszło mi 10 kotlecików.
Składniki:
- pół szklanki kaszy kus-kus
- 1, 5 cukinii
- 1 mozarella
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 duże jajko
- bułka tarta do związania
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Kaszę kus kus, zalałam ciepłą wodą - tak 1 cm nad powierzchnię kaszy i poczekałam aż kasza napęcznieje. Cukinię umyłam, obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Mozarellę porwałam na drobne kawałeczki. Połaczyłam kaszę , cukinię i ser. Dodałam do tego jajko, pietruszkę, doprawiłam do smaku - na koniec bułka tarta do uzyskania klejącej się masy. Z masy zaczęłam formować kotleciki, które następnie usmażyłam .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz