wtorek, 25 sierpnia 2020

Pieczone "frytki" z cukinii

 Dziś małe conieco z cukinii. Moje dziecko , pewnie jak każde inne , uwielbia frytki. Na szczęście polubił też taki ich substytut . Nie są robione z ziemniaków, nie mają tłuszczu a chrupią i można je jeść z ketchupem. Uwaga!!! szybko znikają . 



Składniki:

- 2 średniej wielkości cukinie

- ok 50 g bułki tartej

- ok. 50 g startego sera

- 2 małe, kurze jajka

- sól, pieprz, mielony czosnek, suszona natka pietruszki, ketchup - do smaku


Cukinie dokładnie myję. Następnie odcinam końcówki . Kroję na mniejsze paski - jak na frytki. Jajko rozkłócam z solą, pieprzem i czosnkiem w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszam bułkę z serem i natką pietruszki. Najpierw obtaczam kawałek cukinii w jajku , potem w bułce z serem i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha duża, prostokątna do ciastek.  Postępuję tak samo z każdym kawałkiem aż do skończenia warzywa. Piekę w 200C ( piekarnik z termoobiegiem) przez  ok.20 min. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz