piątek, 3 października 2014

Dorsz zapiekany na pierzynce z porów

Dziś obiad rybny - w końcu piątek a u mnie jak wiecie w piątek mięska się nie jada. Obiad szybki, myślę, że jak na rybę nie drogi ale za to zdrowy i bardzo smaczny. Zapraszam :)


Dorsz zapiekany na pierzynce z porów

- 3 filety z dorsza
- 2-3 białe części pora
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- kolendra lub lubczyk lub pietruszka ( świeżą)

Wykonanie jest niezwykle proste. Dorsza myjemy, osuszamy delikatnie i kroimy w kawałki. Pora myjemy kroimy 2-3 cm kawałeczki, blanszujemy ( czyli sparzamy  we wrzącej wodzie a następnie przelewamy zimną). Naczynie żaroodporne nacieramy masłem, układamy na nim pory, posypujemy solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Na to kładziemy dorsza, którego skrapiamy z sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok,10 min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy. Po upieczeniu posypujemy świeżą kolendrą, lubczykiem lub pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz