wtorek, 18 listopada 2014

Pierogi w syropie karmelowo- cynamonowym

Dziś pierogi z serem ale w jakże odmiennym wydaniu. Zdaniem mojego małżonka to najlepsza wersja pierogów z serem jakie jadł. Jeśli lubicie słodkości to koniecznie wypróbujcie mój przepis na pierożki. Zapraszam.

Pierogi z serem w sosie karmelowo-cynamonowym

Ciasto:
-  300g mąki + do podsypania
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
-szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
Syrop:
- 1 kopiasta łyżka masła
- 2 łyżki cukru ( u mnie brązowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny

Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto.  Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy.  Ja zlepiałam za pomocą końcówki starego lejka :)Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia.Studzimy.
Na patelni rozgrzewamy masło i mieszamy z pozostałymi składnikami tak aby powstał lekko gęsty syrop. Na niego kładziemy pierogi i obsmażamy z każdej strony.



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie a smakują jeszcze lepiej :D

      Usuń
  2. Jak zwykle orginalny pomysl Olu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje - staram się wymyslać w miarę możliwości ;)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł :) dla smakoszy słodkości- niebo :)

    OdpowiedzUsuń