czwartek, 27 listopada 2014

Ryba w occie

Oto smak moich wigilii i nie tylko :) Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie jada ryb prócz śledzi potrafi zjeść samodzielnie zawartość całego litrowego słoika więc musi po prostu być smaczna. Polecam z serca bo jest cudowna i ma jeszcze jedną zaletę - można ją bezpiecznie przechowywać w słoiku przez wiele dni a nawet tygodni :)Może na zdjęciu nie wyglada rewelacyjnie ale smak.....to jest moje umami :D

Ryba w occie( porcja na dwa litrowe słoiki)

- ok 1,5 kg ryby morskiej( ja użyłam dorsza)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 duża cebula biała
- liście laurowe, ziele angielskie
Zalewa:
- zalewy używa się w stosunku 1:5 czyli na jeden litr wody  200 ml octu i 5 łyżek cukru, 1 łyżka soli

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na gorącym oleju. Słoiki myjemy i wyparzamy. Układamy rybę w słoikach.  Cebulę kroimy w krążki - nie za grube i wkładamy do ryby. Dokładamy kilka sztuk ziela i ze dwa listki laurowe na słoik.
Składniki zalewy dodajemy do garnka  i zagotowujemy delikatnie - tak żeby się cukier rozpuścił ale nie za mocno. Zalewamy rybę ( nie studzimy zalewy). Zakręcamy słoik. Ryba jest najlepsza po jednej , dwóch dobach.




9 komentarzy:

  1. Olu, czekałam na ten przepis :)
    Zapisuję i zrobię go na święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Dorotko - na pewno sie nie rozczarujesz :)

      Usuń
  2. Też tak robię ale teraz sobie to obsmażenie daruję bo wkładam nawet zamrożoną tak prosto do frytkownicy a zalewe jeszcze solę.. Bez panierki .. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm...frytkownica....o tym nie pomyślałam ale dziekuję za sposób :)

      Usuń
    2. No i zapomniałam dopisać soli jak zwykle ;) dziękuję za przypomnienie :)

      Usuń
  3. Uwielbiam tak zrobioną rybkę :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj już dawno nie jadłam takiej ryby, ale jeśli będzie to możliwe to na pewno skosztuję. Jestem przekonana. że również świetnym przepisem jest ten z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-wedzony-mowi-z-sosem-z-piwa-patatas-bravas-i-gruszka/ tym bardziej jeśli ktoś lubi łososia.

    OdpowiedzUsuń