Idą święta a co za tym idzie pewnie myśl o zrobieniu na nie jakiegoś mięska przeszła niejednej osobie przez główkę. Może więc skusicie się na ten przepis . Wykorzystałam w nim moje ulubione świąteczne zapachy - cytrusy z goździkami, orzechy a do tego czerwone wytrawne wino. Wyobraźcie to sobie: siedzicie przy kominku, jest ciepło, blask ognia oświetla pomieszczenie, w stroiku pachną aromatyczne cytrusy i przyprawy korzenne, w łapce lampka wina a za oknem świat otulony białą kołderką....a na talerzu szyneczka :D Zapraszam :)
Szynka bardzo świąteczna
- 1,2 kg szynki wieprzowej
- goździki
- 1 duża pomarańcz
- 1 duża cytryna
- 50-100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżki oleju orzechowego
Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy i na całej powierzchni wciskamy w mięso goździki. Dalej dokładnie nacieramy olejem orzechowym. Następnie kroimy w średnie plastry cytrynę i pomarańczę i obkładamy nimi mięso w naczyniu - z każdej strony. Polewamy czerwonym winem po całej objętości mięsa. Naczynie przykrywamy albo ceramicznym innym naczyniem ( np talerzem) albo przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do zimnego pomieszczenia na co najmniej dobę - im dłużej tym lepiej. Ja marynowałam 36 godzin. W ciagu marynowania co 12 godzin warto przewracać mięso na drugą stronę, żeby się dobrze zamarynowało.
Po zakończeniu marynowania szynkę owijamy sznurkiem i nadajemy jej kształt a następnie dokładnie obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony , przekładamy do naczynia żaroodpornego ( ja przełożyłam też cytrusy z marynaty dla lepszego efektu ale już nie jest to konieczne) przykrywamy naczynie folią aluminiową lub przykryciem firmowym naczynia i pieczemy w 180C przez 1 i 15 min po czym zdejmujemy przykrycie i dopiekamy.
Cos pysznego. Może Cię zainteresują stare przepisy dostępne online? Wiele ciekawych i naprawdę smacznych, idealne na święta :)
OdpowiedzUsuńhttp://wyposazenie-kuchni.com.pl/5-ksiazek-kucharskich-naszych-prababek-dostepnych-online/
Dziękuję zajrzę :)
UsuńWygląda obłędnie, nie wiem jak smakuje, boję się próbować, bo jeśli ma nawet lekko słodki posmak, to będę ją sama jadła w gronie moich mięsnych mięsożerców rodzinnych :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak - wszystko zależy od ilości cukru w pomarańczach - ja miałam dość kwaśne. Goździki same w sobie raczej nie dadzą się zjeść ( no chyba, że ktoś lubi) a dają raczej wytrawny posmak niż słodki a wino też zaproponowałam wytrawne. Mięso w środku nie ma absolutnie smaku słodyczy natomiast skórkę ew. można odkroić ;) Pozdrawiam ciepło
UsuńPyszne mięsko, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń