Dalszy ciąg mojej własnej akcji łatwiejszego znajdowania przepisów po zdjęciach:)
Blok czekoladowy
- 500 g mleka w proszku
- kostka margaryny
- pół szklanki mąki
- 6 łyżek kakao
- 2 szklanki cukru
- 1 duże opakowanie herbatników ( może być to z Biedronki)
W garnku zagotować margarynę, kakao, cukier i wodę. Kiedy wszystko się
wymiesza, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy mleko w proszku cały
czas intensywnie mieszając. Kiedy masa będzie gotowa wylewamy ją na
rozłożone wcześniej na blasze herbatniki i przykrywamy masę kolejnymi
herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. W wersji dla leniwych
herbatniki się kruszy i wrzuca do masy bez rozkładania.
Porcja wystarcza na małą kwadratową blaszkę. Ciasto jest bardzo słodkie i
naprawdę nie da rady zjeść dużej porcji więc jest bardzo podzielne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz