Czasem jest tak, że wracam do domu z pracy , głodna jak wilk i totalnie nie chce mi się gotować. W głowie pojawia się taka myśl.." a może coś gotowego?" Zaraz jednak ją odganiam. Wysoko przetworzone jedzenie jest bardzo niekorzystne dla naszego organizmu. Zawsze w domu mam coś, co skomponowane razem tworzy coś pysznego a jednocześnie nie trzeba na to zbyt długo czekać. Tak było tym razem. Danie to jest bardzo szybkie bo w zasadzie trwa to tyle ile gotowanie makaronu . Polecam żebyście spróbowali . Niekoniecznie musicie mieć te same składniki co ja - możecie wrzucić co macie w lodówce ale...zachęcam do spróbowania tej wersji bo jest ciekawa w smaku. Jest to solidna porcja dla dwóch osób ale i 3 zjedzą spokojnie.
Składniki :
- 250 g makaronu spaghetti
- pół średniej wielkości cukinii
- 5-6 suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju, z którego je wyjeliście
- garść suszonej żurawiny
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na początek wstawiam wodę na makaron a gdy się zagotuje wrzucamy makaron i gotuję al dente. W czasie kiedy oczekuję na naszą pastę, cukinię myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Czosnek i pomidory kroję w plastry . Na patelni rozgrzewam olej pomidorowy. Na rozgrzany wrzucam czosnek. Ja smażę ten czosnek do momentu, w którym zbrązowieje a potem wyrzucam . Na taki zaromatyzowany tłuszcz wrzucam cukinię, pomidory oraz żurawinę i chwilę smażę. Jak cukinia i żurawina trochę zmiękną wrzucam ugotowany makaron i dobrze mieszam. W tym momencie wyłączam ogień pod patelnią. Na koniec posypuję pietruszką i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz