piątek, 26 września 2014

Kotleciki jaglane

Kasza jaglana - to niestety często pomijana kasza . Zupełnie niesłusznie, Jest smaczna , delikatna i zdrowa. Dziś pokażę Wam jak można przyrządzić  smaczne kotleciki z tej kaszy, które można schrupać sobie na kolację albo na obiadek- są świetne dla dzieciaków. Mojemu niejadkowi bardzo smakowało

Kotleciki jaglane

- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół strąka czerwonej papryki
- garść zielonej świeżej pietruszki
- sól,m pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- olej do smażenia
- 2 jajka
- bułka tarta

Kaszę płuczemy a potem gotujemy w 3 szklankach gorącej, osolonej wody do miękkości. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy  a następnie szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do kaszy. Natkę myjemy, siekamy i dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka i trochę bułki tartej. Resztę wysypujemy na talerzyk. Z pozostałych składników formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.



Przepis dodaję do akcji : Szkolne śniadania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz