Dziś danie mięsne. Zainspirowana smakowicie wyglądającym i niezwykle pomysłowym daniem z bloga Kulinaria Uli postanowiłam zrobić coś podobnego. Nie miałam czasu na pomidorki więc dodałam ser ale z dodatkiem boczku wyszło coś niesamowitego w smaku. Zapraszam wszystkich chętnych i głodnych do wypróbowania tego smacznego przepisu :)
Roladki drobiowe z serem i boczkiem
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- ok 20g pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku
- ok 3-4 plasterków żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- mąka , bułka tarta, jajko ( do panierki)
- olej do smażenia
- wykałaczki
Filety myjemy, osuszamy i kroimy na poprzek na pół. z 2 filetów mają powstać co najmniej 4 kotlety. Rozbijamy bardzo cienko. Z każdej strony posypujemy solą, pieprzem i ziołami. NA każdym płacie układamy kawałek sera i troche boczku. Zwijamy w roladkę, pomagając sobie przy tym wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej ( w tej kolejności) i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Dobrze jest potrzymać takie roladki trochę ( u mnie około godziny minimum) w lodówce żeby potem przy panierowaniu się "rozwalały".
Pogniewałaś się na mnie Olu? Pozdrawiam serdecznie-;)
OdpowiedzUsuńWitam :) Absolutnie się nie pogniewałam i jak tylko znajdę czas to nadrobię. MIałam bardzo ale to bardzo pracowite wakacje a teraz mam chore dziecko :( Stęskniłam sie za moją ulubioną blogerką i na pewno nadrobię - pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSmacznie i domowo :)
OdpowiedzUsuńdziekuję bardzo - w domu smakowało ;)
Usuńświetne:) lubię takie:)
OdpowiedzUsuńMuszę jeszcze popełnić takie same jak w Kulinariach Uli ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń