poniedziałek, 1 września 2014

Wafle Ulle

Wracamy po wakacyjnej przerwie :) Mam nadzieję, że tęskniliście bo ja za Wami i gotowaniem i owszem :) Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który jest w mojej rodzinie od lat co najmniej 30 jak nie więcej. Moja mama robiła te wafle na wszystkie składkowe imprezy - jeszcze na starej radzieckiej ( tak radzieckiej ;) !) maszynce do wafli. Przepis jest prosty, łatwy a wafelki są fantastyczne w smaku. Można je nadziać bitą śmietaną, lodami, kremem albo chrupać jak moja rodzina - ot tak - dla samej przyjemności chrupania :D Zapraszam więc na wafelki :)

Wafle Ulle

- 250 g  ciepłej margaryny/masła
-1 szklanka cukru
-1 i 1/2 szklanki mąki
-4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wody

Cała zabawa polega na zmiksowaniu dokładnym wszystkich składników. Kiedy otrzymamy gotową masę wylewamy na gorącą formę do wafli  i pieczemy na złoty kolor. Jeszcze ciepłe zwijamy w rożek i zostawiamy do ostygnięcia.




10 komentarzy:

  1. łał! nigdy nie robiłam wafli! bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis - prosty, łatwy a jaki smaczny :)

      Usuń
  2. Normalnie aż ślinotoku dostałam :) Pożarłabym bez żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No my też jedliśmy bez żadnych ale kiedyś moja mama nadziewała kremem albo śmietaną i to był zawsze najbardziej chodliwy towar na wszelkich imprezach składkowych w szkole :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Taka okrągła Ulcia - w necie pełno jest tych foremek. Jak będziesz chciała to Ci dam póxniej na priva parę linków

      Usuń
  4. ciekawy przepis ja uwielbiam same wafle chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy i sprawdzony przede wszystkim :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie wafelki, jednak formy bark :(
    Przepis prosty więc moŻe czas kupić owy sprzęt i działać :)
    Fajny pomysł na desery :)

    OdpowiedzUsuń