poniedziałek, 6 października 2014

Surówka z fasolki szparagowej

Pyszna, zdrowa, dietetyczna i prosta. Może stanowić dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Ja uwielbiam takie suróweczki sobie podgryzać na kolację. Mogę sobie pozwolić wtedy i wiem , że nie pójdzie w bioderka a żołądek jest czymś smacznym wypełniony.

Surówka z fasolki szparagowej

- 400g fasolki szparagowej
- 3 mięsiste, dość duże pomidory
- prażone ziarna słonecznika i sezamu
- świeże listki bazylii ( do smaku )
- odrobina oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku


Fasolkę gotujemy al dente- ma być akurat - nie za twarda ani nie za miękka. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kawałeczki. Liście bazylii siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwę do zawiązania i do smaku i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz