czwartek, 27 listopada 2014

Ryba w occie

Oto smak moich wigilii i nie tylko :) Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie jada ryb prócz śledzi potrafi zjeść samodzielnie zawartość całego litrowego słoika więc musi po prostu być smaczna. Polecam z serca bo jest cudowna i ma jeszcze jedną zaletę - można ją bezpiecznie przechowywać w słoiku przez wiele dni a nawet tygodni :)Może na zdjęciu nie wyglada rewelacyjnie ale smak.....to jest moje umami :D

Ryba w occie( porcja na dwa litrowe słoiki)

- ok 1,5 kg ryby morskiej( ja użyłam dorsza)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 duża cebula biała
- liście laurowe, ziele angielskie
Zalewa:
- zalewy używa się w stosunku 1:5 czyli na jeden litr wody  200 ml octu i 5 łyżek cukru, 1 łyżka soli

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na gorącym oleju. Słoiki myjemy i wyparzamy. Układamy rybę w słoikach.  Cebulę kroimy w krążki - nie za grube i wkładamy do ryby. Dokładamy kilka sztuk ziela i ze dwa listki laurowe na słoik.
Składniki zalewy dodajemy do garnka  i zagotowujemy delikatnie - tak żeby się cukier rozpuścił ale nie za mocno. Zalewamy rybę ( nie studzimy zalewy). Zakręcamy słoik. Ryba jest najlepsza po jednej , dwóch dobach.




6 komentarzy:

  1. Olu, czekałam na ten przepis :)
    Zapisuję i zrobię go na święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Dorotko - na pewno sie nie rozczarujesz :)

      Usuń
  2. Też tak robię ale teraz sobie to obsmażenie daruję bo wkładam nawet zamrożoną tak prosto do frytkownicy a zalewe jeszcze solę.. Bez panierki .. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm...frytkownica....o tym nie pomyślałam ale dziekuję za sposób :)

      Usuń
    2. No i zapomniałam dopisać soli jak zwykle ;) dziękuję za przypomnienie :)

      Usuń
  3. Uwielbiam tak zrobioną rybkę :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń