środa, 28 marca 2012

Resztka z ziemniaka na słodko:)

Jako, że u mnie w kuchni nic się nie marnuje i tym razem nie mogło być inaczej. Znów udało mi się ugotować za dużo ziemniaków na obiad więc co tu zrobić? Postanowiłam, że tym razem coś do kawy. Mąż wraca z podróży więc na deser coś dobrego- rogaliki z ziemniaków.  Przepis znalazłam na łamach' Przyślij przepis" i już go podaję:

Rogaliki ziemniaczane :

- 25 dkg ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę lub tzw utłuczonych , przestudzonych czyli z poprzedniego dnia jak najbardziej
- 35 dkg mąki
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju.
- dżem, marmolada- słodkie do nadzienia- co kto ma- u mnie dziś konfitura z rabarbaru i imbiru ( domowej roboty bo rabarbaru mam zawsze mnóstwo)

Wszystko prócz nadzienia zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na tzw koło i wykrajamy trójkąty- na każdy trójkąt łyżeczka nadzienia( podejrzewam , że kosteczka lub pół czekolady tez będzie dobra) i zawijamy w rogalik. Pieczemy w temp 200C aż się zarumienią.


1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu kulinarnego "MasterChef" w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń