sobota, 24 marca 2012

Dziś chciałabym dodać najprostszy na świecie a jednocześnie nie wymagający pracy przepis na cząstki kurczaka mojej mamy


Mamowy kurczak :

- cząstki kurczaka- udka, piersi, skrzydełka, nawet cały kurczak jak kto lubi
- przyprawa złocista do kurczaka np Kamisa
- papryka słodka i ostra mielona
- vegeta
- sól, pieprz
- olej

Kurczaka- obojętnie co z niego mamy - dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy olejem. Następnie posypujemy wszystkimi przyprawami i odkładamy na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok 1,5 godziny co pół godziny odwracając i polewając powstałymi sokami.
Prawda , że proste? Jak ktoś chce może urozmaicić sobie tą wersję dodając, ziół, miodu lub sosu sojowego robiłam na wszystkie sposoby i jest pyszne, w każdej wersji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz