środa, 21 marca 2012

Zaczynamy

Pochodzę z małego miasteczka. Bardzo lubię gotować i czasem wyjdzie mi coś fajnego czym chciałabym się podzielić z innymi. Do swoich potraw używam produktów ogólnie dostępnych. Uważam, że słowa mojej idolki pani Małgorzaty Domagalik, że " prawdziwa Polska zaczyna się 20 km od Warszawy" są bardzo prawdziwe, wiec chciałabym tu też propagować życie w małym miasteczku, pokazać, że szanse na fajne życie mają nie tylko wielkomiejskie rodziny ale też i te z małych miast , miasteczek czy wiosek.

W związku z faktem jednak, że jest to blog kulinarny chciałabym zamieścić swój pierwszy przepis a mianowicie zupę, którą nazwałam "Spolonizowane minestrone"




Spolonizowane minestrone :

- 2 łyżki oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 pokrojone czerwone cebule
- 1 oczyszczona i drobno pokrojona czerwona papryka ( jak ktoś chce może użyć więcej innego koloru)
- puszka pomidorów
- 1,5 l. bulionu warzywnego ( może być z kostki aczkolwiek ja gotuję i zamrażam)
- 1 oczyszczona i pokrojona w kosteczkę łodyga selera naciowego
- paczka mrożonej fasolki szparagowej
- trochę mrożonego groszku lub z tego z puszki
- odrobina połamanego makaronu spaghetti
- sól, pieprz, natka pietruszki
- może być świeże pieczywo tostowe do dekoracji

W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i smażymy przez około 3min, na średnim ogniu dopóki cebula nie  zmięknie. Oczywiście cały czas mieszamy. Następnie dodajemy paprykę i pomidory i dalej smażymy przez około 2 min, cały czas mieszając. Gdy zmiękną dodajemy bulion, seler, fasolę, groszek i wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem , zmniejszmy ogień i dusimy przez około 30 min.
Dodajemy połamany makaron i gotujemy dalej około 12 min.

Do tej zupy oprócz podanych składników można dodać wszystko co chcemy np, kapustę, marchewkę itd. Podajemy z pieczywem tostowym , możemy posypać serem albo koperkiem- co nam przyjdzie do głowy
SMACZNEGO!!!!

1 komentarz: