czwartek, 8 stycznia 2015

Ciasto fasolowe

Witam serdecznie w Nowym Roku :) U mnie od poczatku się dzieje a dzieje ale nie zapominam o Was - mam głowę pełną nowych pomysłów kulinarnych i mam nadzieję, że spędzicie kolejny lub może pierwszy ( ale nie ostatni ) rok ze mną i moją kuchnią :) Tym razem dzielę się z Wami przepisem na ciasto fasolowe. Jest fantastyczne - bez mąki , tłuszczu i cukru - samo ciasto jest niezwykle proste i zdrowe - natomiast zgrzeszyłam sobie z masą do ciasta bo my jednak lubimy słodkie;) Przepis na podstawowe  ciasto fasolowe wzięłam z bloga Cytrynowa Kuchnia. Przyznam ,  że pozmieniałam trochę proporcje pod nasz gust ale i tak wyszło świetne więc zapraszam do wypróbowania.

Ciasto fasolowe
Ciasto:
- 1 puszka czerwonej fasoli ( 400g)
- 3  kurze , średniej wielkości jajka
- 100 ml jogurtu greckiego
- 200 ml miodu
- 2  kopiaste łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  - 5 kopiastych łyżek otrąb żytnich

Masa śmietanowo - serowa

- 500ml śmietany kremówki ( 30%)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru

Fasolę przepłukujemy pod zimną wodą dokładnie a następnie odrobinę osuszamy. Najlepiej papierowym ręcznikiem - tak aby było jak najmniej wody. Tak przygotowaną fasolę wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy a następnie dodajemy jajko i znów miksujemy a potem następne i znów miksujemy.Przelewamy masę do miski, dodajemy kolejne jajko i pozostałe "mokre" składniki czyli jogurt  i miód. Otreby i kakao oraz sodą i proszkiem mieszamy w osobnej misce. Miksujemy mokre składniki po czym powoli dodajemy suche składniki. Formę ( u mnie keksowa 22x12cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180C przez około 45-50 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy serek mascarpone. Ciasto po przestudzeniu kroimy wzdłuż na pół i przekładamy kremem. Całość smarujemy pozostałym kremem i możemy dowolnie ozdobić. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min do schłodzenia.







15 komentarzy:

  1. Olcia zrobiłaś jakiś błąd, bo w składnikach nie ma mąki a potem w przygotowaniu ciasta podajesz, żeby dodać mąkę z otrębami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację - tak to jest jak się pisze jeden przepis a myśli o drugim - już poprawiam :)

      Usuń
  2. Olu , tzn. piekarnik dziala ;) ?
    Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Ulcia - piekarnik działa i jest odpukać w dobrym stanie :)

      Usuń
  3. Ciasta z fasoli jeszcze nie piekłam... Najwyższy czas nadrobić to niedopatrzenie :)
    Twoje ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam:)! Warto pokusić się o zrobienie samego ciasta ( bez masy), czy też dużo straci? Do zrobienia fasolowego ciasta szykuję się od dobrego miesiąca.Wciąż tafiam na nowy przepis i..Może na tym bym się zatrzymała:). Jak rekomendacja będzie zachęcać:)..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od smaków - bo można zrobić bez masy i ono jest wytrawne bo przy tych proporcjach może być gorzkawe ale może wystarczy dodać więcej miodu, mniej kakao albo cukier zwyczajnie.

      Usuń
  5. Witam:)! Czy ciasto bez masy wiele straci? Od dobrego miesiąca szukam przepisu na takie ciasto i jego smakowanie wciąż przede mną.Najpierw chcę zrobić po prostu ciasto fasolowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować Wygląda smacznie
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie oryginalny przepis. Naturalnie, że dodaję do obserwowanych i jestem nową fanką Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i mam nadzieję, że nie zawiodę :)

      Usuń