Witam serdecznie w Nowym Roku :) U mnie od poczatku się dzieje a dzieje ale nie zapominam o Was - mam głowę pełną nowych pomysłów kulinarnych i mam nadzieję, że spędzicie kolejny lub może pierwszy ( ale nie ostatni ) rok ze mną i moją kuchnią :) Tym razem dzielę się z Wami przepisem na ciasto fasolowe. Jest fantastyczne - bez mąki , tłuszczu i cukru - samo ciasto jest niezwykle proste i zdrowe - natomiast zgrzeszyłam sobie z masą do ciasta bo my jednak lubimy słodkie;) Przepis na podstawowe ciasto fasolowe wzięłam z bloga Cytrynowa Kuchnia. Przyznam , że pozmieniałam trochę proporcje pod nasz gust ale i tak wyszło świetne więc zapraszam do wypróbowania.
Ciasto fasolowe
Ciasto:
- 1 puszka czerwonej fasoli ( 400g)
- 3 kurze , średniej wielkości jajka
- 100 ml jogurtu greckiego
- 200 ml miodu
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kopiastych łyżek otrąb żytnich
Masa śmietanowo - serowa
- 500ml śmietany kremówki ( 30%)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
Fasolę przepłukujemy pod zimną wodą dokładnie a następnie odrobinę osuszamy. Najlepiej papierowym ręcznikiem - tak aby było jak najmniej wody. Tak przygotowaną fasolę wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy a następnie dodajemy jajko i znów miksujemy a potem następne i znów miksujemy.Przelewamy masę do miski, dodajemy kolejne jajko i pozostałe "mokre" składniki czyli jogurt i miód. Otreby i kakao oraz sodą i proszkiem mieszamy w osobnej misce. Miksujemy mokre składniki po czym powoli dodajemy suche składniki. Formę ( u mnie keksowa 22x12cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180C przez około 45-50 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy serek mascarpone. Ciasto po przestudzeniu kroimy wzdłuż na pół i przekładamy kremem. Całość smarujemy pozostałym kremem i możemy dowolnie ozdobić. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min do schłodzenia.
Olcia zrobiłaś jakiś błąd, bo w składnikach nie ma mąki a potem w przygotowaniu ciasta podajesz, żeby dodać mąkę z otrębami?
OdpowiedzUsuńMasz rację - tak to jest jak się pisze jeden przepis a myśli o drugim - już poprawiam :)
UsuńOlu , tzn. piekarnik dziala ;) ?
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
Tak Ulcia - piekarnik działa i jest odpukać w dobrym stanie :)
UsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście super smaczne :)
UsuńCiasta z fasoli jeszcze nie piekłam... Najwyższy czas nadrobić to niedopatrzenie :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho wygląda wspaniale :)
Dziękuję i polecam :)
UsuńWitam:)! Warto pokusić się o zrobienie samego ciasta ( bez masy), czy też dużo straci? Do zrobienia fasolowego ciasta szykuję się od dobrego miesiąca.Wciąż tafiam na nowy przepis i..Może na tym bym się zatrzymała:). Jak rekomendacja będzie zachęcać:)..
OdpowiedzUsuńTo zależy od smaków - bo można zrobić bez masy i ono jest wytrawne bo przy tych proporcjach może być gorzkawe ale może wystarczy dodać więcej miodu, mniej kakao albo cukier zwyczajnie.
UsuńWitam:)! Czy ciasto bez masy wiele straci? Od dobrego miesiąca szukam przepisu na takie ciasto i jego smakowanie wciąż przede mną.Najpierw chcę zrobić po prostu ciasto fasolowe:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję i polecam :)
UsuńNiesamowicie oryginalny przepis. Naturalnie, że dodaję do obserwowanych i jestem nową fanką Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i mam nadzieję, że nie zawiodę :)
Usuń