wtorek, 22 kwietnia 2014

Drożdżówka z rabarbarem i jabłkami z nutą imbiru

Mój rabarbar jest już duży , czerwony i domaga się zrywania na już. No więc czynię to i popełniam znów jak co roku nowe potrawy. Sezon rabarbarowy jednak nie zacząłby się jak należy gdyby nie ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Zapraszam wszystkich, którym słodkości po świętach jeszcze się nie znudziły ;)

Drożdżówka z rabarbarem, jabłkami i nutą imbiru

- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka 3.2%
- 50g stopionego i przestudzonego masła
- 4 łyżki śmietany 30%
- 4 szklanki mąki
- 12 łyżek cukru
- 8 łodyg rabarbaru ( u mnie były cienkie )
- 1 duże jabłko
- cynamon, imbir, brązowy cukier do posypania owoców ( do smaku)
Kruszonka
- 250 g mąki
 - 250g masła
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 100 g cukru pudru

Na początek zaczyn. Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy połową cukru, łyżką mąki i zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia po mniej więcej 15 min dodajemy masło, jajka, śmietanę, resztę cukru i stopniowo mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę.
W tym czasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach a rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałeczki. Wszystko zasypujemy brązowym cukrem, cynamonem i imbirem.
Kruszonkę wykonujemy poprzez połączenie wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście.
Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) . Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy jabłko połączone z rabarbarem a na to kruszonkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.50min.




4 komentarze:

  1. Ciasta z rabarbarem nie odmówię nigdy :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie rozpoczęłam sezon na rabarbar więc zapraszam częściej - na pewno go tu nie zabraknie :)

      Usuń
  2. Ja właśnie dziś dostałam rabarbar od teściowej i mam ogromną chrapkę na ciasto ;) Ale najpierw trzeba to świąteczne pozjadać ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przepis się spodoba na tyle, że warto go będzie wypróbować :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń