czwartek, 10 kwietnia 2014

Pizza z salami :)

Odkąd dostałam kamień do pizzy bardzo często ją przyrządzam mojej rodzinie. Jest szybką i smaczną potrawą no i zgodnie ze swoją etymologia dość tanią. Szybko mi ta pizza znika więc cieżko mi było do tej pory pstryknąć choć jedną fotkę aby się z Wami podzielić przepisem - tym razem jednak się udało choć może aranżancja pozostawia wiele do życzenia;)

Pizza z salami

ciasto:
- pół kostki drożdży ( 5 dkg)
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- pół szklaki wody
- 2-3 łyżki oleju

Nadzienie
- ser i kiełbasa salami
- mozzarella
- oregano

sos
- 90gram przecieru pomidorowego
- trochę wody
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- trochę świeżego szczypiorku


Drożdże rozkruszamy do miski , zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem połączonym z wodą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia.  Kiedy zaczyn nam urośnie dodajemy mąkę, sól i olej i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do przecieru pomidorowego dodajemy wodę- tyle, żeby nie straciło konsystencji sosu ale żeby rozrzedzić przecier. Do tego dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pocięty drobno szczypiorek oraz zioła. Dokładnie mieszamy.
Jeśli macie kamień do pizzy - ustawiacie piekarnik na najwyższą temperaturę i czekacie około pół godziny aż kamień się nagrzeje- jeśli pieczecie w piekarniku bez kamienia ustawcie temp. na 220-230 C.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości naszej garści i formujemy koła- trzeba uważać, żeby ciasto na spodzie się nie odrywało. Na kole rozsmarowujemy sos i układamy kiełbasę oraz ser. Pieczemy w przypadku kamienia około 5-10 min - o połowę więcej czasu w przypadku piekarnika bez kamienia.



3 komentarze: