Kolejna odsłona pysznych i aromatycznych gofrów- tym razem z marchewką w roli głównej. Są tak smaczne, puszyste i delikatne, że nie można się powstrzymać przed ich zjedzeniem :) Kto ma chęć tego zapraszam. Z podanej ilości wychodzi 6 dużych gofrów
Gofry marchewkowe
- 15 dkg masła
- 50 ml mleka
- 4 łyżki śmietany kremówki (30%)
- 1 duża marchew albo 2 małe
- 100g cukru pudru
- 1 spora łyżka budyniu śmietankowego
-125 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżeczki cynamonu
- 3 duże kurze jajka
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski i łączymy z budyniem. Masło roztapiamy a następnie zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy do niego cukier, szczyptę soli i cynamon i miksujemy. Dodajemy powoli po jednym jajku a następnie śmietanę i mleko. Następnie dodajemy mąkę z dodatkami a na koniec marchewkę. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Ja posmarowałam dodatkowo tłuszczem przed pierwszym gofrem :)
świetne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :)
Usuńtakich jeszcze nie próbowałam,pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSą super - ja też pierwszy raz próbowałam i są lepsze niż zwykłe ;)
UsuńJeszcze o takich nie słyszałam, pomysł rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńDziękuję - miałam nadmiar marchewki więc sobie pomyślałam a niech to...może się uda i strzał w 10 :)
UsuńZnam ciasto marchewkowe, ale gofrów marchewkowych nie, intrygujące.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie wypróbować bo są przepyszne :)Pozdrawiam ślicznie :)
Usuń