czwartek, 3 kwietnia 2014

Gofry marchewkowe

Kolejna odsłona pysznych i aromatycznych gofrów- tym razem z marchewką w roli głównej. Są tak smaczne, puszyste i delikatne, że nie można się powstrzymać przed ich zjedzeniem :) Kto ma chęć tego zapraszam. Z podanej ilości wychodzi 6 dużych gofrów

Gofry marchewkowe

- 15 dkg masła
- 50 ml mleka
- 4 łyżki śmietany kremówki (30%)
- 1 duża marchew albo 2 małe
- 100g cukru pudru
- 1 spora łyżka budyniu śmietankowego
-125 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżeczki cynamonu
- 3 duże kurze jajka

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski i łączymy z budyniem. Masło roztapiamy a następnie zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy do niego cukier, szczyptę soli i cynamon i miksujemy. Dodajemy powoli po jednym jajku a następnie śmietanę i mleko. Następnie dodajemy mąkę z dodatkami a na koniec marchewkę. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Ja posmarowałam dodatkowo tłuszczem przed pierwszym gofrem :)



8 komentarzy:

  1. takich jeszcze nie próbowałam,pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są super - ja też pierwszy raz próbowałam i są lepsze niż zwykłe ;)

      Usuń
  2. Jeszcze o takich nie słyszałam, pomysł rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - miałam nadmiar marchewki więc sobie pomyślałam a niech to...może się uda i strzał w 10 :)

      Usuń
  3. Znam ciasto marchewkowe, ale gofrów marchewkowych nie, intrygujące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie wypróbować bo są przepyszne :)Pozdrawiam ślicznie :)

      Usuń