poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa pomidorowo- cebulowa

Czasem zwykła pomidorowa powtarzana wielokrotnie nie jest do końca pożądana więc warto ją urozmaicić. Nie jestem zwolenniczką mleczek kokosowych więc pozostaję przy polskich warzywach takich jak cebula. To właśnie ją dodałam do zupy i powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :)

Zupa pomidorowo-cebulowa

- 2 litry rosołu drobiowego
- 2 puszki pomidorów krojonych ( 800g)
- 1 kg cebuli
- 50ml koniaku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cząber suszony,  bazylia do smaku
- 3 ząbki czosnku


Rosół podgrzewamy i dodajemy do niego pomidory i czosnek i chwilę gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w plasterki. Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy na nie cebulę. Chwilę szklimy , dolewamy koniak, mieszamy i czekamy aż cebula zacznie brązowieć. Wtedy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie dodajemy do zupy. Znów chwilę gotujemy po czym doprawiamy ziołami do smaku. Wyśmienicie smakuje z makaronem jak i z ryżem.






3 komentarze:

  1. Rewelacyjna zmiana Ola;))) bardzo mi sie podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to bardzo zupowa jestem więc Twoja dzisiejsza propozycja bardzo mi się podoba, robię i zupę pomidorową i cebulową a tu takie coś nowego.

    OdpowiedzUsuń