poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Giuwacz

Dziś moja propozycja na kuchnię kujawsko - pomorską z odrobiną mnie - bo jakże by inaczej ;) Oryginalny przepis był prezentowany na regionalny święcie wieprzowiny  i ja nie mogłam się oprzeć , żeby nie spróbować go przyrządzić . Danie jest pyszne, pożywne i co najważniejsze - przemyca dużą ilość warzyw. Daje też duże pole do manewru składnikami; ) Wszystkie warzywa, które podaję o ile nie podaję inaczej są średniej wielkości.
Zapraszam do skorzystania  z przepisu i życzę smacznego:)

Giuwacz:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 5 marchewek
- 3 korzenie pietrszuki
- 3 cukinie
- 3 słodkie papryki ( ja użyłam czerwonych)
- 4 pomidory
-- 8 ząbków czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 słoiczek ( 30g) przecieru pomidorowego
- 1 papryczka chili
- 1 puszka groszku konserwowego
- masło/olej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki lub natka kolendry

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - ok 2cm . Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja do tego użyłam oleju) Podsmażany na nim mięso  a następnie zalewamy bulionem i rozpoczynamy duszenie. Dusimy ok.40min. Marchewkę, pietruszkę, papryki, cebulę, cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, Rozgrzewamy tłuszcz na patelni ( ja tu użyłam masła z odrobiną oleju) na niego wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę smażymy a następnie dodajemy marchew i pietruszkę i smażymy jeszcze koło 5 min. Wszystko przekładamy do garnka z mięsem.W tym czasie dodajemy ostrą papryczkę chili i pomidory. Na patelni na tłuszczu , który nam został podsmażamy paprykę i cukinie , które po mniej więcej 5-7 minutach przekładamy do mięsa. Dusimy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, groszek  i doprawiamy do smaku. danie na talerzu dekorujemy posiekaną natką lub kolendrą.




1 komentarz:

  1. Bardzo fajny gulasz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń