Dziś pyszne danie obiadowe. Zamiast tradycyjnych kotletów proponuje burgery warzywne. Można do tego użyć resztek z poprzedniego dnia , więc oszczędność jest ich dodatkowych plusem. Danie jest bezglutenowe i wegetariańskie.
Burgery warzywne z migdałami
- 2 duże ziemniaki
- 200 - 300 g brokuła
- 4 zielone szparagi
- garść płatków migdałowych
- garść ziaren słonecznia
- garść liści szpinaku
- jajko
- do zagęszczenia mąka jaglana ( dla osób bez uczulenia na gluten może być bułka tarta)
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa obieramy , dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, migdały, słonecznik, pocięty szpinak, jajko i mąkę jaglaną, Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Olciu pysznie to wymyśliłaś;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu :) Staram się , choć nie zawsze mam na wszystko czas :)
Usuń