Dziś sałatka , świetna propozycja obiadowa dla osób odchudzających się. Wegetariańska, bezglutenowa, sycąca i bogata w mnóstwo składników odżywczych i witamin. Zawiera w sobie białko, wit. B, żelazo, potas itd. W zależności od użytych sosów będzie mniej lub bardziej kaloryczna. Ja proponuję dodać tylko sól, pieprz i trochę oliwy. Natomiast Wy możecie dodać takie sosy jakie Wam odpowiadają. Cała sałatka ma ok. 250kcal ( bez sosów) . Przepis jest na minimum dwie osoby ale trzecia też się załapie ;)
Sałatka wiosenna
- 20 g komosy ryżowej
- 1/4 papryki żółtej słodkiej
- 1/4 papryki czerwonej słodkiej
- 5 pomidorków koktajlowych
- pół dużego surowego ogórka
- 5 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka fasoli konserwowej czerwonej
Sosy - według uznania
Komosę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Papryki kroimy w paseczki. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w cienkie półplasterki. Pietruszkę i szczypiorek siekamy. Pomidorki kroimy na 4 części. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wybranym sosem polewamy bezpośrednio przed podaniem.
Wygląda tak słonecznie że sama prosi się o zjedzenie :-)
OdpowiedzUsuńNo Ewcia - większości już nie ma ;) i to nie jest moja sprawka;)
Usuńciekawe czyja ? sama wyparowała ? hihi ;)
UsuńByś się zdziwiła ale moje chłopaki zjadły ;)
Usuńsamo zdrowie :) przepyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję - pyszna i zdrowa :)
Usuń