wtorek, 15 września 2015

Ciasto " Kubuś"

Takie szybkie i nieskomplikowane ciasto , które zrobiłam dla mojej rodzinki. Troszkę biszkoptu, trochę budyniu, troszkę pomarańczowego koloru - takiego jesiennego ;) i od razu robi się cieplej i w brzuszku i na duszy :) Zapraszam :)

Ciasto " Kubuś"
Biszkopt
- 3 duże kurze jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
- 900ml soku przecierowego marchwiowego z bananem
- 3 budynie śmietankowe

do tego duża paczka delicji pomarańczowych i 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Na początek oczywiście biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, po czym delikatnie dodajemy połowę piany. Mieszamy powolutku dodając przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy powoli a na koniec dodajemy drugą połowę piany. Ciasto piekłam w blaszce 22cmx22cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( bez termoobiegu) na 10 min a potem zmniejszamy do 150-160C i pieczemy jeszcze ok.20 min. Ciasto jest gotowe jak boki odstają od brzegów blachy. Po upieczeniu od razu przekładamy biszkopt na ściereczkę do wystudzenia,
Jak biszkopt sobie będzie stygł , lub w trakcie pieczenia przygotowujemy masę. Z soku odlewamy tak 3/4 szklanki a resztę zagotowujemy. Do odlanego soku dodajemy budynie, mieszamy i gotujemy tradycyjny budyń tyle, że na soku a nie mleku. Nie dodajemy cukru , gdyż sok , sam w sobie jest już słodki. Studzimy.
Biszkopt przekrajamy na pół i układamy na jednym połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim biszkoptem na to kolejna warstwa budyniu. Na wierzchu układamy delicję , warstwą czekoladową do dołu ( czyli czekolada ma być na budyniu a biszkopcik na górze) i to wszystko zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i wsuwamy ;)




6 komentarzy:

  1. Robię podobne ciasto z tym że zamiast delicji i galaretki jest warstwa bitej śmietany, herbatniki i lukier:) Twój przepis zapisuję, z pewnością niedługo go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za inspirację - następnym razem zrobię jak piszesz :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Fajnie ciacho!
    Pozdrawiam! http://www.kuchnialukasza.pl

    OdpowiedzUsuń