Dziś danie wielowarzywne, że tak powiem jednogarnkowe. Jest bardzo syte i wydaje mi się, że posiada w sobie dużo witamin - w końcu znajdziecie tam troszkę warzyw ;)Do tego kiełbaska i mięsko dla tych co lubią treściwe dania i już obiad gotowy:) Zapraszam:
Jesienny kociołek
- 2 duże pęta kiełbasy
- pół kg mięsa mielonego
- 2 czerwone papryki
- 2 średniej wielkości papryki
- 4 duże kapelusze pieczarek
- 2 średnie cukinie
- 8-9 dużych mięsistych pomidorów
- 400g fasolki szparagowej - u mnie zielona
- 4 ząbki czosnku
- olej, sól, pieprz
Fasolkę gotujemy tak na pół twardo. Paprykę myjemy i tniemy w kostkę. Cukinię i cebulę obieramy i tniemy w kosteczkę. Czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki obieramy i tniemy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w ćwierćplasterki .Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i tniemy w kostkę. W garnku lub patelni z głębokim dnem rozgrzewamy olej. Na niego wrzucamy mięso mielone i chwilę smażymy. Do tego dokładamy cukinię i paprykę. Zaczynamy duszenie. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek , cebulę i pieczarki. Kiedy się podsmażą dokładamy do mięsa, dorzucamy też fasolkę. Wszystko razem dusimy ok. 15 min. W tym czasie podsmażamy kiełbaskę. Kiedy warzywa z mięsem się podduszą dokładamy kiełbasę i pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok.10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz