Dziś na deserek pyszne, lekkie gofry z miodem zamiast cukru. Na pierwsze jesienne przeziębienia miód jest składnikiem wręcz nieocenionym i bezcennym. Do tego w skład , zarówno gofrów jak i sosu wchodzi jogurt naturalny czyli samo zdrowie ;). Mała rada przy tym przepisie - jeśli chcecie mieć gofry a nie jakieś " ciapciaki" koniecznie musi być nieco gęstsze ciasto niż do zwykłych gofrów ;)
Gofry jogurtowo - miodowe
- 200 g mąki
- 180g jogurtu naturalnego
- 3 solidne łyżki miodu
- 2 duże kurze jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml roztopionego masła/oleju
Jogurt dokładnie mieszamy z miodem do uzyskania gładkiej konsystencji. Mąkę łączymy z proszkiem i sodą. W osobnej misce jajka roztrzepujemy z masłem/olejem, mlekiem oraz masą jogurtowo- miodową. Dolewamy "mokre" składniki do "suchych" - mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor i studzimy na kratce do pieczenia.
Polewamy jogurtem wymieszanym z miodem i podajemy z listkami mięty
Przepis dodaję do akcji:
Mmm, musiały pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuń