piątek, 11 września 2015

Jesienne spaghetti

Za oknem pogoda zmienna jak kobieta- raz słońce raz plucha. Coraz częściej występują przeziębienia i choróbska - wiem bo u mnie w domu też. Warto więc wykorzystać fakt, że teraz jest sezon na wspaniałe warzywa : paprykę, cukinię, dynię , pomidory , czosnek a to przecież cała apteka natury. W tym przepisie znajdziecie to wszystko w jednym daniu więc polecam wypróbować.

Jesienne spaghetti.

- 300g makaronu typu spaghetti
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 mała dynia hokaido
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe , soczyste pomidory
- 1 cukinia
- sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa do smaku
- 2 łyżki oleju

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek siekamy, warzywa wszystkie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub w paski. Na początek czosnek z cebulą wędruje na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy papryki. Znów chwilę smażymy i dodajemy resztę warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz gałką i dodajemy makaron. Mieszamy i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz