piątek, 21 września 2012

Białe misie twarogowe

To pomysł na danie dla dzieci a wziął się ze zwykłych kopytek twarogowych:) Mój synek chętnie je zjadł:)

Białe misie twarogowe

- 2 kostki półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- około szklanki mąki+ ilość do posypania stolnicy
- jogurt do polania

Nastawiamy garnek z gorącą i posoloną wodą, tak aby doprowadzić wodę do stanu wrzenia. W tym czasie wszystkie składniki mieszamy razem , aż do powstania zwartego ciasta, które będzie odchodzić od ręki. Sama przekonałam się, że dużo zależy od twarogu, także w moim przepisie jest około szklanki mąki. Z ciasta formujemy duży placek( rękoma na posypanej mąką stolnicy lub desce) i wykrawamy foremką do ciastek misie. Wrzucamy na gorącą wodę i czekamy aż misie wypłyną na powierzchnię. Czekamy wtedy około 3 min i wyjmujemy. Polewamy misie jogurtem. Można użyć do tego np różnosmakowych danonków wtedy misie , będą w różnych kolorach:)
Można także zrobić je w tradycyjny sposób a mianowicie ciasto uformować w wałeczki i odcinać po kawałku jak na kopytka, lub też wyciąć inne kształty:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz