środa, 5 września 2012

Mielone inaczej i coś zdrowego na ząb

Każda pani domu nie raz zastanawia się co podać na obiad. Zazwyczaj jest to codzienny dylemat każdego "gotującego". Dziś proponuję mielone z niespodzianką czyli zwykły kotlet z niezwykłym wnętrzem. Na deser  lub na przekąskę coś niezwykle zdrowego a mianowicie domowy kisiel z bakaliami.

Mielone z niespodzianką.

- 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka czerstwa i bułka tarta ( jak nie ma czerstwej lub świeżej wystarczy dodać więcej tartej)
- jajko
- ulubione zioła ( pietruszka, bazylia, szczypiorek , nać selera)
- sól, pieprz
- żółty ser (około 4 plasterków)
- olej do smażenia

Do mięsa wkładamy podsmażoną lub nie , pokrojoną w małe kawałeczki cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, poszatkowaną "zieleninę" , bułki , sól, pieprz i wszystko mieszamy , aż powstanie zwarta masa. Formujemy kotlety do środka wkładając mniej więcej pół plasterka sera i zgrabnie "chowamy" ser w kotlecie i smażymy na gorącej patelni. Po przekrojeniu powinien ser pięknie wypłynąć.
Zamiast sera można włożyć paprykę, pieczarkę a nawet pomidory :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz