niedziela, 23 września 2012

Gulasz resztkowy z warzywami

Po raz kolejny wklejam gdzieś na tym blogu zawieruszone przepisy. Mam nadzieję, że będzie łatwo je znaleźć.

Gulasz resztkowy z warzywami

- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- marchewka
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- resztki warzyw , które macie w lodówce a nie macie co z nimi zrobić
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz, rozmaryn
- mąka do obsypania mięsa.



Mięso kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa i wrzucamy startą marchewkę, pietruszkę, seler, do tego może być pokrojona fasolka szparagowa, por pokrojony w plasterki. W kwestii warzyw hulaj dusza piekła nie ma. Do tego wszystkiego dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie i dusimy do miękkości nie tylko mięsa ale i warzyw. Na koniec doprawiamy do smaku. Sos powstały przy gotowaniu powinien sam zgęstnieć od warzyw ale jeśli warzyw było za mało albo daliście za dużo wody można zagęścić normalnie dodając rozpuszczoną w odrobinie wody łyżkę lub łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

U mnie wygląda to tak:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz