środa, 19 września 2012

Murzynek

W pochmurne dni najlepiej zasiąść przy kawie  z czymś czekoladowym w łapce:) Najlepiej się do tego nadaje zwykły, nieskomplikowany murzynek.

Murzynek

- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki mleka
- czekolada mleczna jako polewa

Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy kakao, cukier i mleko. Po dokładnym rozpuszczeniu  i doprowadzeniu składników do wrzenia - wszystko studzimy. Po ostudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia- wszystko razem miksujemy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy do reszty składników. Pieczemy  w blaszce 24cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temp 200C przez około 40min. Po upieczeniu stapiamy czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz