niedziela, 23 września 2012

Krupnik bardzo marchewkowy

Ta zupka wyszła przez przypadek, kiedy testowałam nową maszynkę do misa i warzyw i użyłam nie tej końcówki co trzeba. Efekt był taki, że mój synek wpałaszował 3 miseczki zupki a mąż , który nie lubi generalnie nic co ma kaszę zrobił dokładnie dobrowolnie to samo;) Dodatkową nowinka jest fakt, że nie robiłam jej na wywarze z kości, czy mięsa drobiowego tylko na kiełbasie.

Krupnik  marchewkowy

- 3 swojskie duże kiełbasy
- 1 pęczek włoszczyzny( w tym muszą być co najmniej 2 duże marchewki)
- 1 -1,5 litra wody
- woreczek kaszy jęczmiennej
- 4 ziemniaki

Kiełbasę zalewamy wodą i zaczynamy gotować. Kiedy doprowadzimy do wodę do wrzenia dodajemy starte na drobnych oczkach warzywa ( pietruszkę, selera no i marchewkę - co najmniej dwie duże) oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Mniej więcej po 15 min dodajemy kaszę i co chwila mieszamy. Doprawiamy zupkę sola i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz