Grochówka powinna być treściwa. Tym razem wyszła mi naprawdę pyszna. Dodatek pomidorów i czosnku daje niezwykle bogaty smak a wędzonka....hmmm.... tego trzeba sprobować.
Grochówka z pomidorami, czosnkiem i wędzonką
- 500g grochu łuskanego
- 6-7 dużych ziemniaków
- kości wędzone
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera w korzeniu
- por,
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka 450g pomidorów krojonych
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 duża podwędzana kiełbasa
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, duża ilość majeranku, gałka muszkatołowa
Groch parę razy płuczemy. Kości wkładamy do garnka, dodajemy obrane marchewkę, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Zaczynamy gotować bulion z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je, marchew tniemy w plasterki i odkładamy a do garnka wrzucamy groch i zaczynamy gotowanie. Na patelni podsmażamy pocięty w kawałeczki boczek. Musimy wytopić tłuszcz. Kiedy groch będzie na wpół miękki dodajemy czosnek, pokrojone w kostki ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbasę i pomidory z zalewą. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy marchewkę i przyprawy.
konkretne smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńO tak i pomidory zupełnie zmieniają smak zupki :)
Usuń