Żurek -pyszna zupka, lekko kwaskowa - tym razem skorzystałam z dodatkowej "kwasowości" i dodałam jak mówi pewien stary przepis na żurek kwasu z ogórków kiszonych - jak ktoś nie próbował to polecam bo wyjątkowo smaczny wychodzi - troszkę inny od tradycyjnego ale nowych smaków należy próbować :)
Żurek staropolski
- 1l rosołu
- szklanka zakwasu żytniego
- pół szklanki kwasu z ogórków kiszonych
- 7 dużych ziemniaków
- 50 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- 3 białe kiełbasy
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz, dużo majeranku
- jajka na twardo
- 1 -2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
Do rosołu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zaczynamy gotować. Do gorącego wrzucamy pokrojone w kostki ziemniaki i marchewkę. Wyjmujemy kiełbasę i kroimy ją w plastry. Kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie dodajemy oba zakwasy, chwilę gotujemy a następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, i przyprawy. Podajemy z ugotowanym i pokrojonym jajkiem i kiełbaską.
Na Święta Wielkanocne jak w sam raz. Fajne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) dziękuję bardzo za miły komplement i pozdrawiam :)
Usuńżurek obowiązkowo będzie na moim Wielkanocnym stole :) na domowym zakwasie!
OdpowiedzUsuńU mnie nie ma tego zwyczaju - zawsze jest bigos i biała kiełbasa ale żurku nie ma...za to żurek uwielbia mój mąż i to na wszelkie sposoby.
Usuńpycha:)
OdpowiedzUsuńByło smacznie, dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńLubię taki żurek! Miseczki mam takie same, świetne sa.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo zadowolona z tej miseczki - szkoda, że na więcej z kompletu się nie załapałam. Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń