środa, 12 września 2012

Placki z jabłkami

Wrzesień to bezapelacyjnie pora na jabłka.  W związku z tym faktem dziś proponuję aromatyczne placki z jabłkami. Żeby jednak trendom na zdrowe jedzenie stało się zadość do tej wersji placków dodaję mąki pełnoziarnistej - do dostania w supermarketach. Szukajcie mąki typu 2000 - takiej jak do chleba.

Placki z jabłkami:

- pół szklanki mąki pełnosiarnistej
- pół szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 średnie jabłko pokrojone na małe kawałeczki lub plasterki( jak kto lubi)

Wszystkie składniki razem mieszamy do konsystencji gęstej śmietany. Mąka pełnoziarnista chłonie dużo płynów także, jeśli macie za rzadkie ciasto proponuję dodać więcej płynu ( mleka lub wody gazowanej). Nakładamy placki na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu możemy posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz