Pasztet wieprzowo - drobiowy
- 1 kg mięsa wieprzowego ( co chcecie, dobrze, żeby było trochę słoninki)
- 3 duże udka z kurczaka
- 1 kg watróbki drobiowej
- 350 g wędzonego boczku
- 5 łyżek majeranku
- pęczek włoszczyzny
- 5 dużych ząbków czosnku
- gałka muszkatołowa ( bardzo lubię tę przyprawę, więc jej dużo dodaję lecz każdemu według smaku , dodajcie tyle, żeby Wam smakowało)
- sól,pieprz
Mięso( i wieprzowinę i kurczaka) zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i boczek - gotujemy. Można też odkroić kilka cienkich plasterków z boczku po to, aby położyć na pasztet przy pieczeniu - ja tego nie zrobiłam:). Kiedy mięso będzie miękkie , wyjmujemy mięso, boczek, włoszczyznę, odlewamy mniej więcej 3/4 litra rosołu i wrzucamy do garnka wątróbkę, którą także gotujemy do miękkości a następnie wszystko odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu, zdejmujemy wszystkie kości z kurczaka ( skórę dobrze zostawić) i wszystko wraz z włoszczyzną mielimy. Masa będzie bardzo gęsta i sucha dolewamy więc , wcześniej odlany rosół. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstego ciasta. Na koniec dodajemy przyprawy i sprasowany czosnek. Próbujemy. Kiedy smak masy nam odpowiada, przekładamy ją do wyłożonej folią aluminiową formy ( może być duża keksówka , albo mała forma do ciasta) i pieczemy w 180C ( z termoobiegiem będzie około 1,5 godziny). Można jeść na ciepło i na zimno. Można spokojnie pasztet zamrozić - jeśli została Wam masa - też można ją spokojnie zamrozić albo dodać do pasztecików:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz