Jest to mój autorski pomysł na bardzo dietetyczne bo całkowicie bez tłuszczu burgery z indyka przyrządzone na grillu.
Grillowane burgery z indyka
- 800g mielonego mięsa z indyka
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 ząbki duże czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- około 2 łyżeczek bułki tartej do zagęszczenia masy mięsnej
Sposób wykonania jest banalny gdyż łączymy wszystkie podane składniki i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę w celu połączenia składników. Potem formujemy kotleciki i grillujemy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Jeśli ktoś woli troszkę pikantniejsze mięsko proponuję dodać chili i ostrej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz