Danie robi się szybko - około 20 min, kosztuje niewiele i niewiele wymaga składników- można użyć resztek z poprzedniego dnia a smakuje wybornie:) Pomysłodawcami tego dania są panowie : Robert Makłowicz i Grzegorz Ostrowski :) To na ich przepisach bazowałam a wykonanie i cała reszta moje:)
Kryzysowo- ekspresowe gnocchi z sosem pomidorowo- ziołowym
Gnocchi ( czyli włoskie kopytka ziemniaczane)
- około pół kilo ugotowanych i sprasowanych ziemniaków - ja używam z poprzedniego dnia
- mąka ( około szklanki+ do posypania stolnicy)
- jajko
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkotałowej
Ze wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto- ma odchodzić od ręki . Następnie z kawałków ciasta formujemy wałeczki a z nich odcinamy około 3 cm kawałki. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody i gotujemy 3 min od wypłynięcia
W tym samym czasie jak będą się gotowały nasze gnocchi robimy sos.
Sos pomidorowo-ziołowy
- 2 czubate łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- spora łyżka masła (można zastąpić oliwą)
- 1-2 szklanki mleka 3,2% (raczej nie może być chudsze)
- 3 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- ulubione zioła ( bazylia, oregano, natka pietruszki, szczypiorek do woli)
- sól, piepr
Obrany czosnek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek, smażymy mieszając przez pół
minuty, dodajemy przecier pomidorowy. Cały czas mieszając smażymy na średnim
ogniu przez 2 minuty. Kiedy przecier lekko zacznie się na brzegach
rondla brązowić, zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleko, wsypujemy zioła, mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na
małym ogniu co chwilę mieszając przez 3-4 minuty.
Gnocchi polewamy sosem, startym lub pokrojonym serem ( taki jaki znajdziemy w lodówce) i pałaszujemy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz