Na jednym z portali kulinarnych zostałam zainspirowana zrobieniem pulpecików w sosie. Uwielbiam cukinię- zwłaszcza w takie mroźne dni jak dziś więc sięgnęłam po słoik z leczo cukiniowym, na który przepis znajdziecie na moim blogu i zabrałam się z werwą do pracy. Wyszło pysznie co możecie ocenić sami:)
Pulpety pod cukiniowo- pomidorową pierzynką:)
Pulpety
- 0,5 kg mięsa mielonego ( najlepiej mieszanego - wołowo - wieprzowego)
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- bułka - najlepiej czerstwa
- jajko
- 1 pokrojona w kosteczkę, i uduszona wcześniej na maśle cebulka
- 2 sprasowane ząbki czosnku
- sól, pieprz, odrobina curry
- olej
Do tego słoik litrowy z leczo cukiniowym
Rozgrzewamy patelnię. W misce mieszamy mięso z jajkiem, namoczoną i wyciściętą bułką, cebulą, czosnkiem, posiekaną drobno natką i szczypiorkiem ( również drobno pokrojonym) Dodajemy przyprawy i formujemy małe pulpeciki. Jeśli pulpeciki nie są zwięzłe dosypujemy bułki tartej. Obsmażamy nasze pulpeciki na patelni . Leczo rozgrzewamy w osobnym garnku i wrzucamy do niego pulpety. Dusimy wszystko około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz