wtorek, 1 września 2015

Pierś z gęsi w rozmarynie i czosnku

Dziś zaczynamy wrzesień a więc szkoły i przedszkola. A jak te dwie instytucje to często , gęsto problem z czym zrobić kanapki. Moja propozycja dzisiejsza jest niezwykle zdrowa ( gęsina jest najchudszym i najzdrowszym drobiem na rynku) ale i teraz jest sezon na to mięso więc polecam wypróbować :) Polecam także odchudzającym się osobom wypróbowanie przepisu bo gdzie znajdziecie chudsze i zdrowsze mięso? Zapraszam serdecznie :)

Pierś z gęsi w rozmarynie i czosnku

- 1 duża pierś z gęsi
- 5-6 ząbków czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- olej, pieprz , sól do smaku

Pierś myjemy i oddzielamy od kości. Zostawcie skórę. Dzięki temu pierś nie będzie sucha po upieczeniu a wy uzyskacie pyszny smalczyk, który jest świetny do smażenia.
4 ząbki czosnku rozcieramy z 2 łyżkami oleju, rozmarynem, solą i pieprzem a następnie dokładnie nacieramy nią mięso. Wkładamy do lodówki , przykryte folią spożywczą  na co najmniej 24 godziny . Po 12 godzinach odwracamy. Im dłużej się marynuje tym lepiej. Po marynowaniu skórę delikatnie nacinamy w krateczkę a w środek wkładamy pokrojone resztki ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy ok 40min  . Wszystko zależy od wagi mięsa im więcej waży tym dłużej trzeba piec.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz