Pyszne , kruche ciasteczka do kawy albo do zabrania ze sobą na piknik. Powiem Wam, że jestem z nich niesamowicie dumna ponieważ mój trzyletni synek robił je ze mną a to jego pierwsze ciasteczka :) Zapraszam więc do poczęstowania się :)
Ciasteczka migdałowo-waniliowe
- 250 g zimnego masła
- 200 g mąki + trochę do podsypania
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego ( można zastąpić paroma kroplami olejku)
- 150 g cukru pudru
Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając elastyczne ciasto , które po zagnieceniu wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę . Po tym czasie podsypujemy stół lub stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto - za za cienko , i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ( z termoobiegiem) na ok. 15 -20 min. ( aż zbrązowieją)
Cudne te ciasteczka do herbatki czy kawki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
Usuńdziekuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuń