Truskaweczki- uwielbiam tę porę roku , kiedy z krzaczków można sobie w ogródku zerwać jędrne , czerwone ( najlepiej słodkie) owoce. U mnie jeszcze jest niedosyt na truskawki więc jemy ile się tylko da ;D Dżemy pierwsze już się pasteryzują a tymczasem powstało takie ciacho - jest wspaniałe, fenomenalne i tak szybko poszło , że się nawet nie obejrzałam :)
Jogurtowiec z truskawkami
Ciasto:
- 3 jajka
- 150 ml jogurtu greckiego naturalnego
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 175g rozpuszczonego masła
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 300 g miękkiego masła
- 150 g truskawek
- cukier puder do smaku
- 1 kieliszeczek wódki albo spirytusu
Do tego truskawki świeże i pół kubeczka czerwonej galaretki
Na początek ciasto. Jajka łączymy z jogurtem greckim i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy masło, cukier i znów mieszamy - na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Keksówkę ( u mnie wymiary 25X14cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 40-50 min - zależy od piekarnika. Jak sprawdzicie patyczkiem i będzie suchy po wyciągnięciu możecie wyłączyć. Zostawiamy do przestudzenia.
Masło dokładnie mieszamy na puch. Dodajemy truskawki i cukier ( ilość zależy od tego jak słodkie lub kwaskowate macie owoce - u mnie średnio wyszło 250g ) oraz wódkę. Mieszamy na gładki krem.
Ciasto dzielimy na 3 części i każdą przekładamy kremem . ( na krem można też nałożyć truskawki ) Na wierzchu smarujemy cienko kremem, układamy gęsto owoce i zalewamy bardzo ostrożnie galaretką.
Proste, lekkie i smaczne ;D
OdpowiedzUsuńNawet bardzo smaczne :) Pozdrawiam :)
Usuńrewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńDziękuję serdecznie za odwiedziny i się zapowiadam z rewizytą :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń