Sezon na szparagi wciąż trwa. Udało mi się kupić piękne, zielone i jędrne. Nie mogę się najeść kremem szparagowym więc i tym razem powstała zupa- krem jednak z dodatkiem wspaniałej cukinii, szynki parmeńskiej i kiełków rzodkiewek. Mało kalorii, dużo witamin i smaku - czegóż więcej potrzeba?
Krem szparagowo - cukiniowy
- pęczek zielonych szparagów
- 2 średniej wielkości młode cukinie
- 1l wywaru z warzyw
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kiełki rzodkiewki
- szynka parmeńska
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki oraz główki, obskrobujemy i tniemy na kawałeczki. Cukinię dokładnie szorujemy a następnie kroimy w kosteczkę, Wszystko razem łączymy w garnuszku i zalewamy zimnym wywarem. Gotujemy do miękkości na średnim lub wolnym ogniu. Na koniec wszystko miksujemy i doprawiamy. Na talerzu dekorujemy kawałeczkami szynki i kiełkami.
pycha:) lubię takie kremy:)
OdpowiedzUsuńOlu fajna zupka :) a po tym kolorze to ja bym ją nazwała Shrek :)
OdpowiedzUsuń