piątek, 4 grudnia 2020

Krem z gruszki i pietruszki

 W ferworze przygotowań do świąt nie zapominajmy, że czasem zjadłoby się coś dobrego ale takiego co długo się nie robi. Najlepiej też, żeby nie trzeba było dużo składników. Proponuję Wam dziś zupę krem z składających się tylko z kilku składników  ( nie licząc dodatków, które możecie ale nie musicie mieć). Zupa ma słodkawy smak , jest bardzo zdrowa , zawiera w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy zawartych w pietruszce, dużo witaminy C, która w tym okresie jest nam bardzo potrzebna. Gruszka powinna być jedzona zwłaszcza przez kobiety, gdyż jest jednym z tych składników , które zapobiegają osteoporozie. Dodatkowo, jeśli ktoś jest na diecie - polecam ten krem , gdyż daje nam naturalną glukozę. Do tego mnóstwo błonnika . Zainteresowani? Porcja dla 4 osób

Składniki:

- 4 duże korzenie pietruszki

- 1 duża gruszka ( u mnie konferencja)

-  ew.łyżka masła

- ok .pół szklanki mleka

- woda ( w wersji na bogato bulion)

- sól, pieprz, gałka muszkotałowa do smaku

- ew. natka pietruszki i ziarna słonecznika


Pietruszkę i gruszkę obieram. Gruszkę pozbawiam gniazda nasiennego a resztę owocu kroję w kawałeczki. Pietruszkę kroję w mniejsze kawałki - obojetnie jakie. W wersji na bogato na łyżce masła podsmażam chwilę pietruszkę, żeby całość potrawy nabrała głębszego aromatu a następnie zalewam wodą - tyle, żeby przykryć warzywo. Gotuję do miękkości a następnie dodaję gruszkę. Wszystko miksuję. Następnie dodaję mleko Mleka możecie dodać więcej - w zależności od tego jak gęstą chcecie uzyskać zupę. Doprawiam do smaku. Na talerzu opcjonalnie dekoruję natką pietruszki i prażonym słonecznikiem. 





2 komentarze:

  1. Super krem! Wygląda smakowicie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zdrowe i smakuje obłędnie. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń